Leve Beethoven!

In 2020 – dat is intussen wel bekend – is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven geboren werd. De Concertzender gaat dat groots aanpakken met het ambitieuze plan om gedurende het jaar alle werken minstens éénmaal uitgezonden te krijgen. Het wordt een bonte mengeling van genres omdat ervoor gekozen is om niet chronologisch te werken maar per compositiesoort. Zo wisselen orkestwerken af met liederen, pianosonates met canons of vioolsonates met volksliedbewerkingen.

Elke werkdag Beethoven
Vanaf 1 januari staat Beethoven elke week van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 11.00 centraal onder de titel “Leve Beethoven!”. Per week wordt een deel van Beethovens compositorische arbeid uitgezonden. Dinsdag tot en met vrijdag zijn dat complete werken zonder al te veel gesproken woord, op maandag wordt een Nederlandse deskundige op dat specifieke genre bevraagd over zijn of haar affiniteit met Beethovens muziek.

Deskundigen
Een paar namen die al toegezegd hebben: Willem Brons, Paul Korenhof, Geoffrey Madge, Han de Vries, Hannes Minnaar, Maarten Koningsberger, Elly Ameling, Rien de Reede.

Podium Witteman
Op 26 januari a.s. zal Podium Witteman aandacht besteden aan het project. Aukelien van Hoytema, mede-eindredacteur van het project, komt over één aspect van Beethoven vertellen: zijn vaak droevige en hevige liefdesleven. Dat liefdesleven is uiteraard omringd door zijn muziek. Pianiste Daria van den Bercken zal het laatste deel van Beethovens “Sturm”-sonate spelen om de heftige gevoelens van de componist te demonstreren.

U ziet hier links een portret van Antonie Brentano. Verondersteld wordt dat zij “die unsterbliche Geliebte” van Beethoven was.

Achtergrond
Ludwig van Beethoven geldt als een grote vernieuwer in de ontwikkeling van de muziek. Oorspronkelijk helemaal geworteld in de Weense klassieke traditie maakt hij zich in zijn latere werken daarvan feitelijk los. Gedurfder harmonieën, experimenten met het aantal delen van werken, het tekent de oudere Beethoven. En daarmee heeft hij grote invloed gehad om het muziekleven na hem. Beethoven werd waarschijnlijk geboren op 16 december 1770 in Bonn. Zelfs in een exacte datum toont hij zich eigenzinnig: er is geen document bewaard dat dit bevestigt. Het enige wat we weten is dat hij op 17 december gedoopt is.
Zijn overlijden in 1827 is wel gedocumenteerd. Dat was op 26 maart in Wenen, waarheen hij in 1792, net als zovelen voor hem, verhuisd was om maar in het toenmalige centrum van de muziek te zijn.

Redactie en techniek
Het Beethoven project van De Concertzender staat onder eindredactie van Aukelien van Hoytema en Robbert Jan de Neeve.
Productie: Aukelien van Hoytema, Robbert Jan de Neeve, Henk Hylkema en Sem de Jongh.
Presentatie: Pauline Verburg, Stef Lokin, Rahul Gandolahage en Evert Jan Nagtegaal.
Technische realisatie: Aart Veerman, Marco Wensveen, Jan uit het Broek en Walter Belaert.

Bookmark and Share