Nieuwe namen Betweter Festival

In minicolleges, interviews, talkshows en experimenten onderzoeken wetenschappers de grens tussen feit en fictie. Leer op Betweter over de invloed van big data, de geluiden in je hoofd, en waarom je niet zomaar iedere gezondheidsgoeroe moet volgen. Duik de diepte in met o.a. filosoof prof. Bas Haring en medisch ethicus prof. Annelien Bredenoord.

MINI-COLLEGES

In de Cloud Nine-zaal presenteren we verrassende mini-colleges. Wetenschappers nemen populaire stellingen en hardnekkige mythes kritisch onder de loep. Bestaat de filterbubbel? Nieuws lezen dat niet past bij je politieke voorkeur? Door de algoritmes van Facebook is dat er volgens velen niet meer bij. Communicatiewetenschapper dr. Judith Möller (UvA) vraagt zich af: bestaat de filterbubbel echt?

Worden we slimmer van big data? Van het bestrijden van criminaliteit tot de aanpak van files. Big data bepalen steeds meer het leven in de stad. Maar volgens mediawetenschapper dr. Michiel de Lange (UU) wordt niet iedereen er slimmer en beter van. Is het altijd stil als je doof bent? Wie doof is, hoort niets, toch? Volgens arts-onderzoeker dr. Mascha Linszen (UMC Utrecht) is dat een misverstand. Doven en slechthorenden horen soms hele symfonieën. Luister je mee?

Bestaat de ziel? Er bestaat geen ‘hard’ wetenschappelijk bewijs voor. Maar waarom is de ziel dan toch zo springlevend in onze taal? Ethicus prof. dr. Carlo Leget (UvH) pleit voor bezieling.

2X SCIENCE CAFÉ

Het Science Café is al jaren de slimste talkshow van Utrecht. Het concept is simpel: één thema, drie wetenschappers. Op het Betweter Festival staan er dit jaar twee edities. Voedselhypes. Boekweitvlokken door je yoghurt en tarwegrasshots als tussendoortje: de ene trend volgt de ander in rap tempo op. Wie of wat kunnen we nog vertrouwen als het om gezond eten gaat?

Sterke verhalen. Mensen zijn verhalende wezens. We vertellen ze, identificeren ons met ze en zetten ze in om producten te verkopen. Wanneer zijn verhalen overtuigend? En waarom gieten we onze ervaringen zo graag in verhalende vorm?

EXPERIMENTEN

Geef je over aan de wetenschap en doe zelf mee met experimenten. Test bijvoorbeeld je ritmegevoel in een experiment van psychiater dr. Hilgo Bruining (UMC Utrecht i.s.m. de HKU). Ontdek wat dit te maken heeft met prikkelverwerking. En hoe voelt het om ineens een nieuw lichaamsdeel te hebben? Kom erachter hoe gemakkelijk jouw hersenen te manipuleren zijn met de Rubber Hand Illusion van psycholoog dr. Anouk Keizer (UU).

Datum
Vrijdag 29 september, 19:00-02:00 uur

Locatie
TivoliVredenburg, Utrecht

Bookmark and Share